Versailles, en liten by på utsiden av Paris er mest kjent for det store slottet. Kongefamilien i Frankrike hadde allerede et slott midt i Paris, men kongen ville ut av byens kjas og mas og mente at han trengte et jaktslott, dermed ble Versailles bygget. Det var ikke like stort som det er i dag i starten for det har blitt bygget på mange ganger.  Slottet var den franske kongefamiliens hovedresidens fra 1682-1789. I 1789 ble de tvunget til å flytte til Paris på grunn av den franske revolusjonen. De fikk jo drøye 100 år i Versailles da, må vel si seg fornøyd med det.

DSC03638

Å stå i kø for å kjøpe billetter til slottet er en prøvelse, køen er urimelig lang og ser ikke ut til å flytte seg særlig fort. Vær oppmerksom på at dersom du bare har tenkt deg en tur i hagen kan du kjøpe billetten ved inngangen, mye lurere. 

DSC03698Selve slottet er jo stort og flott, men inne er det ikke veldig spennende. Man får se speilsalen hvor Versaillestraktaten ble skrevet under. Soverommet til kongen og dronningen (de hadde da hver sine) og ellers er det mye malerier, krystallkroner og kruseduller med gullmaling på. Dette er jo selve toppen på kransekaka innen fransk barokk og jeg må si det lever godt opp til det. Jeg kunne ønske at man fikk se mer av slottet. De har jo egen teatersal og saler som brukes av styre og stell av Frankrike i dag. Du trenger egentlig ikke særlig lang tid, men siden man går i kø hele veien så tar det sin tid likevel. For ikke å glemme at køen er en time lang bare for å komme inn og det er etter at du har stått i kø for å kjøpe billetten (!) Så kom tidlig eller bær med deg tålmodighet i bøtter, spann, badekar og trillebår. Ikke misforstå, det er jo greit å få det med seg, men ikke forvent det helt store.

DSC03697

DSC03639Hagen er derimot mer spennende. Eller, spennende blir vel sikkert feil ord, men jeg har aldri sett et sånt parkanlegg før. Fyttirakkern så stort! Hekker som er plantet i rene labyrinter, massevis av fontener og mye fint å ta bilde av. Vi fikk høre at det var et musikk-fontene show i hagen og vi forventet vel litt mye. Vi som har sett showet på utsiden av Bellagio i Las Vegas tenkte vel at fontenen ville sprute i takt med musikken om du skjønner, men nei. Det var enkelt og greit bare det at fontenene ble slått på i en times tid samtidig som det ble spilt musikk. Litt nedtur, men fontenene var jo flotte for det altså.

DSC03627

Jeg kan anbefale deg å ta med mat og ta en aldri så liten piknik i hagen. Hvis du raskt blir trøtt i beina eller er sugen på noe litt artig kan du jo leie deg en golfbil, da kan du kjøre rundt i den og nyte hagen i sittende stilling. DSC03711Det finnes masser av steder å gjøre av seg så selv om det en mye mennesker finner du fint et sted for deg selv. Du kan også oppsøke restaurantene helt nede ved innsjøen. Der kan du leie deg båt også hvis du på død og liv vil ro eller føler for å være klissete og romantisk. Jeg innså at kanskje ikke folk har rodd før, at det er derfor de vil teste ut noe nytt. Er nok ikke alle som har rodd rundt på bestefaren sin i fiskevann i Trøndelag, runde på runde for at han skulle dra oter. Mye godt kom ut av det, kvalitetstid med bestefar, jeg er ganske god på å ro, men jeg ser ikke meningen med å ro rundt på måfå i en liten innsjø sammen med 30-40 andre også uten så mye som et eneste fiskesnøre uti, bevares!

DSC03748

Vi hadde en fin, fin dag. Det er verdt turen til solkongens slott, men neste gang tror jeg at jeg vil nyte tiden i hagen og droppe soverommet til kongen. Tips: Dra på en skikkelig go´værsdag.

DSC03762Senere på kvelden etter at vi hadde funnet veien tilbake til Paris hadde Thomas og Nathalie bedt oss med ut på en libanesisk restaurant. Vi er stadig klare for å teste nye greier så dette var en spennende opplevelse. Her overlot vi bestillingsansvaret til Thomas og Nathalie som jo har peiling på hva som er godt. Nathalie er fra Libanon så vi fikk smake på noen av hennes favoritter. Her er halve måltidet forretten. Man bestiller mange små forretter, de fleste av dem var kalde og vi delte dem mellom oss på bordet. Jeg har nok aldri spist så god forrett før, i allefall er dette helt i toppsjiktet av snadder. Brød, kikerter, salat, magisk hvitløkssaus og mye mer. Hovedretten var ulike typer kjøtt på grillspyd som vi også delte. Veldig godt alt sammen og det kan jeg varmt anbefale til andre. Restauranten v var på heter Noura og du finner den i Avenue Marceau, ikke langt fra Champs Elysee.

DSC03767